Пирати и инфобизнес. Последствията от пиратството в Интернет

пиратството в интернет

Здравейте, драги читатели на моя блог! Днес ще говорим за пиратството в Интернет. Който пряко не е пострадал и не страда от този вид дейност, даже се радва, че може да сваля много неща безплатно от Интернет. Музика, филми, програми, авторски интелектуални продукти, клипове и много други са достъпни в Интернет и може да не се плаща за тях. Такава е природата на човека, и въобще не му пука, че за създаването на тези продукти някой харчи пари, време, труди се над тях по няколко месеца.

Няма да крия, че преди и аз се радвах на пиратството и на това, че в Интернет много неща са достъпни напълно безплатно, докато не се сблъсках с последствията от пиратството лично и не осъзнах, колко болезнено може да бъде, ако те засегне лично. Да се краде не е хубаво, нали? Всички го знаят, но все пак изпитват някакво неразбираемо удоволствие от това, че… крадат. Но пръчката винаги има два края.

Когато започнат да крадат от този, който сам краде, той ще се възмущава и сърди. Някой даже се оправдават, че да се краде от богатите не е грях. Но това не може да се използва за оправдание. И какво излиза, че не е важен факта, че този човек е изгубил няколко години от живота си, може и повече, за да подобри благосъстоянието си. И най интересно е, че хората които се опитват да печелят в Интернет, и които безплатно свалят филми и много други продукти, за които трябва да се плаща на авторите, после с удивление откриват, че крадат и от самите тях…

Както и се очаква, пиратите са пуснали пипалата си и в инфобизнеса. По подробно за инфобизнеса може да прочетете в тази статия „Пари от инфобизнес.Как да печелите пари от продажба на информация.“. Най-популярните авторски курсове и продукти може да бъдат намерени безплатно в Интернет. Обикновено за това положение на нещата са виновни тези хора, които са купили тези курсове.

По-просто казано, бъдещия пират купува курса и след някакво време го качва в Интернет за безплатно сваляне. И това не го прави от душевна доброта. Много често такива курсове се качват във сайтове които плащат пари за определено количество сваляния на даден файл. За 1000 сваляния се плаща от 5$ до 25$. Някой така се опитва да спечели на гърба на някой друг.

Получава се наистина странна работа, хората търсят възможност да изкарат пари от Интернет, като едновременно с това сами режат клона на който седят. В тази ситуация, пика на продажбите на нов инфо-курс е в първите 1-3 месеца, след това се наблюдава спад в продажбите защото хората вместо да купят курса, започват да го търсят в Интернет за да го свалят безплатно. Автора губи пари и потенциални клиенти, които в бъдеще биха купили новия му инфо продукт. И какъв е изхода от тази ситуация? На всеки 3 месеца да пускате нов продукт? Може разбира се, ако искате да имате постоянно висок доход в инфо бизнеса.

Трябва да се борим с пиратството. Просто един ден в седмицата отделете време и търсете кой предлага вашия продукт безплатно в Интернет и пишете оплаквания на хостинг компанията на която е разположен пиратския линк. Може да използвате специални сайтове за борба с пиратството като infopolice.net които ще търсят сайтове където се предлага безплатно вашия курс или продукт и ще ги спират.

Но тази услуга струва пари, и цената започва от 60$ за месец. Даже ако печелите само по 600$ на месец от ваш инфо продукт, си струва да пожертвате 1/10 от вашия доход за борба със безплатното предлагане на вашия продукт в Интернет. Не забравяйте, че вашето авторско право може да защитите и в съда.

А какви загуби заради пиратството търпи инфобизнеса? Замислете се… ако и вие сте решили да печелите в Интернет. Но не е само инфо бизнеса, другия голям проблем е кражбата на съдържание – кражба на статии. Повече за кражбата на статии и как да се защитим вижте в тази статия „Плагиатство или кражба на текст от блога ви-методи за защита“.

Може би и вие сте пострадали от пиратството? Напишете в коментарите…

Ако ви е харесала статията – споделете я в Twitter и Facebook. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *