Как от нула да започнете собствен бизнес в Интернет

бизнес в интернет

Здравей, драги читателю на моя блог! Много млади хора, и не само, се надяват да построят свой собствен Интернет бизнес, но не всички разбират кои са основите на този вид бизнес, неговите особености и важни ключови моменти. Днес в тази статия аз ще споделя с вас моето разбиране за това, как трябва да се започва бизнес в Интернет от нула.

12 правилни съвета, как да започнете собствен бизнес в Интернет

 1. Изберете ниша, която ви е интересна: създаване на сайтове, развитие и реклама, разработка на ваши проекти и т.н. Препоръчвам на начинаещите със минимални знания и пари, да спрат своя избор върху създаването на полезни и интересни сайтове.
 2. Отхвърлете идеята да спечелите пари с копирайтинг (писане на статии и след това тяхната продажба) и след това да създавате ваши сайтове със готов бюджет. Просто ще си загубите времето. Добрия копирайтър – това е опитния копирайтър, и ако вие нямате опит – ще пишете много бавно и следователно ще получавате много малко. Резултата на края ще са спечелени стотинки и много изгубено време.
 3. Ако абсолютно нямате пари за купуване на статии, разбира се ще трябва да си ги пишете сами, но без да прекалявате. Помнете, че вие ще ставате бизнесмен, който само ръководи бизнеса, а всички рутинни задачи (писане на статии, купуване на линкове към вашия сайт и др. – се извършват от други хора). Стремете се да делегирате на някой друг вашите пълномощия (изречението стана малко по-сложно, а всъщност искам да кажа да предоставите част от работата на друг).
 4. За популяризиране на вашия ресурс е нужна външна оптимизация, или просто казано, купуване на линкове. Първите линкове от други сайтове водещи към вашия сайт може да се получат безплатно – обменяйки си статии със други сайтове със вашата тематика.
 5. Създавайте вашия бизнес със перспектива, а не за 1-2 години. Затова не трябва да се ориентирате към печалба от продажба на линкове. Дохода трябва да бъде изключително пасивен (не изискващ от вас каквито и да било действия) и законен (тук ще ви помогне контекстна реклама от Google).
 6. Не използвайте черни методи за по-добро класиране в Google! Вие ще търсите информация как безплатно да подобрите класирането на вашия сайт в Google, и със сигурност ще попаднете на съвети, че може да се възползвате от каталози, спам във чужди блогове и т.н. Това не е път за вас! Нали не за това започвате да строите вашия бизнес, че със няколко необмислени действия да получите наказание от Google.
 7. Създавайки сайт, се ориентирайте изключително върху качеството на написаните статии и върху информацията. Не се страхувайте да пренаписвате/дописвате статиите от време на време, тъй като всяка информация със времето си губи своята актуалност. Колкото повече вашия сайт привнесе в Интернет полезна и уникална информация, толкова и по-бързо вие ще получите пари срещу вашата информация.
 8. Не мързелувайте! Голям проблем на всички начинаещи бизнесмени от нула, е мързела. На много неща може да си затварят очите, много да изпускат, убеждавайки себе си в това, че дадената информация не е важна и т.н. Мързела ще ви тормози, затова се борете със всички сили!
 9. Намерете си някаква мотивация. Всеки Интернет проект му трябва време за да успее, това не става в първите дни или месеци, освен ако не сте вложили много пари за реклама. Затова ще ви се наложи да бъдете търпеливи и да работите не за днешни резултати, а за изгодите които ще бъдат по-късно. Много често се случва това: човек работи по даден сайт половин или една година, но сайта не събира популярност, и той вече се кани да се откаже, но ето че изведнъж сайта се изстрелва стремително нагоре. Затова ако искате да видите този „изстрел” на горе, вие трябва активно да работите. Намерете мотивация (причина) заради която вие ще работите ден и нощ върху вашия проект.
 10. Ако искате да започнете вашия бизнес в Интернет от нула, трябва да сте 100% уверени във вашия проект. Вие трябва да вярвате във неговия успех! Само в този случай ще намирате гениални идеи за сайта, които в последствие ще се окажат решаващи!
 11. Намерете си пример за подражание. При създаването на Интернет проект постоянно ще възникват въпроси. Отговорите по-добре да търсите не в блоговете или форумите, а във вашите конкуренти. Например вие не знаете, дали си струва да добавите във вашия сайт фото галерия. Влезте във някой успешен сайт на конкурент и вижте отговора. Ако има фото галерия във сайтовете на вашите конкуренти и тя се търси – то и вие следва да направите същото.
 12. Намерете си съперник. За да не се откажете от вашия проект на половината път, организирайте състезание със ваш приятел. Почнете да създавате сайтове едновременно и вижте кой ще стане по-добър. Този съвет ще е полезен на хазартните хора!

А вие имате ли собствен бизнес в Интернет? Какъв? Напишете в коментарите.

Ако ви е харесала статията – споделете я в Twitter, Facebook и Google+. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *