Как да спечелите пари с писане на уникални статии. Традиционни и не традиционни методи

уникални статии

Здравей, драги читателю! Вече съм писал по темата копирайтинг в тези статии „Истината за бизнеса в Интернет. От какви статии се печели в Интернет“, „Как да спечелите пари от Интернет. Алгоритъм на вашите действия“ и „Митове и истини за бизнес в Интернет“. А сега бих искал да разкажа за техническите тънкости на копирайтинга. Работата във борсите за копирайтинг се състои в създаване на уникални статии за Интернет сайтове или блогове.

За тези които все още не са разбрали: текстовото съдържание – това са същите статии които всеки ден четем в Интернет, в това число и тази статия също. Статиите трябва да са уникални, за да може страницата във която са поместени, да има по-добра индексация от търсачката на Google и другите търсещи машини.

Уникалност в копирайтинга, това си е малко абстрактно понятие. Уникална се счита и статия която се преразказва от вече съществуващ текст (такъв тип работа се нарича рерайтинг), а авторско съчинение (копирайтинг).

След като вече е ясно, какво означава копирайтинг и рерайтинг, да поговорим непосредствено за начините за изкарване на пари от борсите за статии.

  1. Традиционни начини

Писане на статии по поръчка

За да започнете да изкарвате пари от писане на уникални статии, е нужно да се регистрирате в борса за статии като изпълнител и да потърсите подходяща за вас тема за статиите.

Плюсовете на този способ са:

  • за работата практически винаги ще ви бъде платено, с изключение на тези случай, когато автора не съумее да напише качествена статия, поради своята некомпетентност по зададената тема, неграмотност или неумение логично и красиво да излага своите мисли;
  • ако имате късмет – може да намерите постоянен и щедър клиент, който ще ви осигури стабилен доход;

Но този способ има и някои минуси:

  • получаване на скъпа поръчка не е толкова просто: конкуренцията в борсите за копирайтинг е много висока. Особенно е трудно да заинтересува клиентите начинаещия копирайтър, който все още няма репутация във вид на рейтинг и положителни отзиви.
  • клиентите поставят срокове за предаване на работата, които често са много къси. Затова ще трябва да работите в напрегнат ритъм за да успеете да напишете статията на време. Също така ограничените срокове пречат на полета на фантазията, и работата носи по-малко удоволствие. Но и тук ако ви провърви, може да попаднете на клиент, за който сроковете не са важни, а главното е статията да е интересна.

Продажба на статии

Смисъла на този способ за печелене във борсите за статии е в това, че автора пише уникални статии и ги излага за свободна продажба.

Този начин е добър защото:

  • автора може да избира всякаква тема за статията;
  • сами измисляте идея за статия;
  • може да пишете колкото искате дълго;
  • слагате каквато си поискате цена.

За тези копирайтъри които си обичат работата този начин е чисто удоволствие. Но!

Тук също има недостатък: уникални статии със висока цена се продават много бавно (освен ако не сте наистина талант във писането на оригинални статии), а със евтини статии няма да спечелите много.

  1. Не традиционни начини

Начините за печалба от борсите за уникални статии за които ще разкажа са абсолютно законни и не противоречат на правилата на сайтовете за статии. За тях не всички говорят открито, а мнозина даже ги осъждат. Но те си съществуват и със тях също могат да се изкарат пари. По същество, тези методи не са съвсем самостоятелни, те по скоро са производни от традиционните начини.

Поръчка на някой друг да напише статията

Както ви споменах по-горе, да получите скъпи поръчки за статии не е лесно (спокойно, гениални автори, това не се отнася за вас), а за да печелите от евтини статии е нужно да пишете много бързо и при това качествено, за да не си развалите репутацията. А скорост и качество са несъвместими понятия.

Решението е: регистрирате се в борсата за уникални статии и като клиент и като изпълнител (или в една борса като клиент търсещ да купи статии, а в друга като изпълнител) и се нагърбвате с поръчка за написване на например 10 статии по 30лв. След това като поръчител тези статии ги давате на някой друг от изпълнителите във борсата да ги напише за 10-15 лв., и воала вие сте на печалба.

Главния недостатък на този метод е в това, че изпълнителя, на който давате поръчката за написване на статията, може да не я завърши навреме. Тогава на вас ще ви се наложи спешно да я напишете или да се „червите“ пред клиента.

Освен това, статиите които сте дали на някой друг да ви ги напише в повечето случаи са със не толкова добро качество, тъй като за малко пари, като правило пишат само новаците. Затова ще ви се наложи да губите време за редактиране на статиите.

Препродаване на статии

Принципа е същия като при даването на поръчката за написване на статията на някой друг изпълнител. Само че тук получените статии ги излагате за продажба в борсата за статии. Изгодата от този начин е, че колкото са повече статиите в магазина, толкова е и по-голяма вероятността за тяхната продажба. Тук не трябва да се вълнувате за срокове, но все пак добри и статии може да получите само за голяма цена. Съответно ще трябва да ги продавате много скъпо, а за да ги купуват преди това трябва да си изработите рейтинг.

Извод: за да печелите от писане на статии, преди всичко трябва да работите над себе си: да четете много, за разширяване на лексикона и да се научите да пишете красиво. Да си припомните (или да научите) правилата за писане в българския език и разбира се, да пишете, да пишете и още веднъж да пишете – да тренирате и да набирате рейтинг и положителни отзиви. И едва след това, ще можете да печелите пари от всички съществуващи начини за печалба от писане на уникални статии.

А вие изкарвате ли пари със писане на уникални статии? Споделете в коментарите.

Ако ви е харесала статията – споделете я в социалните мрежи. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите, непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *