Смъртоносни грешки на начинаещия блогър. Как правилно да развивате блог

блогър

Здравей, драги читателю. Този път ще поговорим за начинаещия блогър. Разговора ще бъде дълъг и мисля, че много интересен за вас. Затова не бързайте и четете много внимателно. А ще обсъдим грешките на новоизпечения блогър, който е решил да създава свой блог. И така, да започнем…

  • Всички най-значителни грешки на младия блогър започват още в самото начало, когато започват своя блог в Интернет. Ако започвате вашия блог със само една мисъл – как да спечелите от него, то, като правило, ви очаква голямо разочарование. Всички ваши розови мечти много бързо ще се разбият в суровата реалност на Интернет.

След като създадете своя блог, вие чакате, минава месец, два месеца, три месеца, а печалба няма, планините от пари не се виждат, за които преди това сте мечтали. И какво става по-нататък? Вие веднага започвате да си мислите – че всичко това са глупости, за печелене на пари в Интернет, че просто ви лъжат.

Мислите си, че ще изкарате пари, а то какво, не стига, че ви се е налагало дълго да пишете тези статии, като понякога за написването на една статия ви е отнемало време по 3-4 часа, но нищо не сте спечелили. И в крайна сметка блога се изоставя, хостинга ви го изключва и това е всичко. Блога е престанал да съществува, и вие се превръщате в още един неуспял блогър.

Ще ви разкажа как беше при мен преди 3 години. Изначално аз имах неправилно разбиране как да развивам блога си. Ако знаех тогава това, което знам сега, то бих се развивал много по-бързо. Прочетох в Интернет, че може да се създаде блог и от него да се печелят по 1000-2000 лева на месец. Кой не би се зарадвал на такава възможност? Само не ме разбирайте погрешно, аз не критикувам такива изказвания в Интернет, проблема е в друго. В такива статии в Интернет не се дава правилна идея за блогинг, която разбрах след много време и труд.

И така, основната ми идея беше да създам блог и да започна да изкарвам пари от него. Аз създадох своя блог, мина известно време и започнах да си мисля, блога е готов, но къде са парите? Тогава бях напълно уверен, че ако сложа реклами от Google Adsense и няколко банера, ще започна да получавам пари от моя блог. Но времето си минаваше, посетителите в блога бяха малко, и какво се получава? Правилно, пари нямаше. Когато виждате резултата, започвате веднага да си мислите, че подло са ви излъгали, обещавайки ви планини от злато, и в крайна сметка вие изоставяте вашия блог, тъй като мотивацията ви е на нула. Нали станахте блогър в Интернет заради лесните пари. А леки пари, както се оказва, няма в интернет!

Постарайте се да ме разберете. Аз не казвам, че сама по себе си идеята да изкарвате пари от Интернет е лоша, или че не трябва никога да мислим за това. Желанието да заработите пари – това е хубаво и естествено желание, и аз го поддържам на 100%. Не одобрявам само подхода на болшинството начинаещи, още съвсем „зелени“ блогери към възможностите за печалба.

Хайде да разгледаме един пример. Да допуснем, че се провежда събеседване офлайн във някаква успешна компания. Пробвайте да дойдете в такава компания и да кажете – „Всичко, което искам от вашата компания – е само да изкарам пари. Въобще не ме интересува вашия корпоративен дух, аз не искам да решавам вашите проблеми и проблемите на вашите клиенти.
Всичко, което ме интересува, е да спечеля повечко пари.“ И вие как мислите, с такъв циничен подход ще ви вземат ли на работа? Нещо много силно се съмнявам в това. Нали за каквато и да е нормална компания, повтарям – нормална компания е много важно, нейните сътрудници да решават проблемите на клиентите на тази компания. И едва след това идват парите и бонусите.

Същото нещо важи и за воденето на блог. Преди всичко, на първо място трябва да бъде – решаването на насъщните проблеми на вашите посетители, със всяка ваша статия, със всеки пост трябва да им помагате да достигнат своите цели. Именно такава трябва да е политиката на вашия блог и вашата изначална идея.
И когато хората видят, че вие не сте поредния блогер хахо и ментраджия, който желае само да припечели бързи пари, то вие постепенно, бавно но сигурно ще започнете да събирате лоялна целева аудитория, ще се появят ваши последователи и съмишленици. И едва тогава, когато съберете около вашия блог определена аудитория, само тогава може да се замислите за постепенна монетизация на вашия блог.

И така, най-главната и често най-разпространената първа грешка на младия блогер е неправилния подход към воденето на блог. Не мисля, че онези успешни блогъри са започвали развитието на своя блог със цел как да изкарат пари от тях. Отначало те просто са искали да бъдат интересни, оригинални, просто да изразят своите мисли. Именно по този начин те са се развивали. А след това са дошли рекламодателите и солидните доходи.

А вие правили ли сте тези грешки на начинаещия блогър?

Напишете в коментарите какво мислите по въпроса.

Ако ви е харесала статията „Смъртоносни грешки на начинаещия блогър.Как правилно да развивате блог“ споделете я в Twitter, Facebook и други социални мрежи от иконките под статията. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите, непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *