Google – история, цифри и факти

google

Здравей, драги читателю! Търсачката на Google е най-популярната система за търсене в Интернет. Компанията е лидер във всички държави освен в Русия (Yandex), Китай (Baidu), Чехия (Seznam) и Северна Корея (Naver). В предишна статия „Основните и най-важни филтри на Google“ съм описал главните филтри на Google.

Основатели на този Интернет гигант са Лари Пейдж и Сергей Брин, които по онова време са студенти във университета на Станфорд. В началото търсачката се е наричала BackRub и е създадена като учебен проект.

Официално търсачката започва да работи на 2 септември 1998 година, а домейна google.com е регистриран на 15 Септември 1997 година.

Какво означава името Google?

Името идва от думата Googol – която означава „десет на десета степен“ – 10100.

Алгоритъм за подреждане на сайтовете

За пресмятане авторитета на сайтовете търсачката използва алгоритъма PageRank. Това не е единствения алгоритъм, но е много важен за класирането на сайтовете в търсачката. В момента в търсачката на компанията има стотици алгоритми и фактори които се вземат в предвид при подреждане на сайтовете.

Индексация на сайтовете

Търсещият бот на търсачката се нарича Googlebot – това е основния робот, който сканира съдържанието в страниците на сайтовете за да може търсачката да ги индексира.

Съществуват и ред други роботи, от известните това са:

  • Googlebot-Mobile – робот, индексиращ сайтове за мобилни устройства
  • Google Search Appliance (Google) gsa-crawler – търсещ робот на програмния комплекс Search Appliance
  • Googlebot-Image – робот, сканиращ страниците за индексация на картинки
  • Mediapartners-Google – робот, сканиращ съдържание на страница за определяне съдържанието на реклами AdSense
  • Adsbot-Google – робот, сканиращ съдържанието на страница за оценка на целеви страници за AdWords.

От какво печели компанията?

Основния модел за печалба на компанията е AdSense, Adwords или контекстна реклама в резултатите от търсенето и в сайтовете на партньорите. Съгласно публикувания отчет за последното тримесечие на 2014 година чистата печалба на компанията е 4,76 милиарда долара. Компанията WordStream е направила изследване, в което се казва, че компанията печели по 100 милиона на ден!

Колко човека работят в компанията?

Към 2014 година в компанията работят над 55 хиляди сътрудници по целия свят. Цифрата не е малка, но все пак е по малка от броя на работещите в такива гиганти като Intel, Microsoft и IBM.

Също така Google има поща (Gmail), браузър (Chrome), документи (Docs), преводач (Translate), карти (Maps), блог (Google+), видео клипове (YouTube), новини (News), снимки, календар (Calendar), Андроид (Play), място за съхранение на файлове (Disk) и много други.

С уважение, Николай Томов.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *