Всички етапи при създаване на сайт

Здравейте, приятели! В днешната статия ще разгледаме етапите при създаване на сайт, как да преминете по пътя от идеята до реалния интернет проект в мрежата.

Идея

Това е първия етап и той в никакъв случай не трябва да се пренебрегва, защото ако създадете сайт без първоначални цели, то може да се окаже накрая, че просто сте си изхарчили парите, без да имате полза от вашия ресурс. Или пък ще го изоставите, защото нямате идея как да го развивате и водите нататък. Идея винаги е нужна, забравете за следващите етапи, докато не сте оформили в ума си точна идея за какво ще правите сайта.

На този етап вече може да купите домейн име за сайта. Това е много важен и сериозен момент. Желателно е в името на домейна да присъства основната идея на вашия проект. Отделете достатъчно време за да изберете нужното и оптимално домейн име за сайта.

Почваме разработката: правим план за създаване на сайт

Това също е важно, накъде сме без план. И така, какво е нужно да направим:

На каква CMS система ще работи сайта? За начало е полезно да прочетете за безплатните решения (WordPress, Drupal, Joomla) и да изберете според това, какъв сайт искате да правите. Например, блог е лесно да се направи и настрои във WordPress, интернет магазин със Opencart и т.н.

Как ще се реализира външния вид на сайта и неговата работоспособност? Сайт може да се реализира по различни начини. Тук аз виждам няколко варианта:

  • Поръчка за разработване на сайт, в който влиза рисуване на уникален дизайн и прехвърлянето му във конкретната CMS. Така ще получите качествен ресурс, напълно готов за работа.
  • Реализация на всичко самостоятелно. Взимате безплатна или платена тема за нужната CMS и след това го доработвате за вашите нужди. Това е най-бързия и икономичен вариант, ако правите сайта лично за вас.
  • Използване на спомагателни програми. Много редактори на (Adobe Muse, Dreamweaver) код притежават и визуални редактори с които може да създадете работещ цял сайт, меню, бутони и т.н.

Къде ще се разполага сайта

Това е следващия важен въпрос, защото до тук ние говорихме за създаването на необходимите файлове за бъдещия сайт и начините за тяхното създаване. Но нали файловете трябва някъде да бъдат качени?

Когато проекта е готов, за да започне той да работи е нужно да му намерим място където да се разположи. Тук има три варианта: споделен хостинг, отделен и независим виртуален хостинг (VPS) и нает сървър. Какво да изберете?

  • При споделения виртуален хостинг на сървъра има и други сайтове освен вашия, може да стигат до 20-50! Съответно, това съседство не винаги е полезно, основния проблем е в това, че ip адреса на вашия сайт е същия като на останалите сайтове на този сървър. И например, ако сайта на вашия “съсед” е заразен с вирус, то след това колкото и да обяснявате на Google, че вашия сайт е чист, то общия ip адрес говори на Google, че този сайт е вашия.
  • Нает виртуален сървър (VPS) е по-добър вариант, той е като отделна стая във която имате право само вие да се намирате. По този начин вие ще имате уникален ip адрес и собствена виртуална машина която може да управлявате. За повечето проекти се препоръчва да се взима именно нает виртуален сървър (VPS).
  • И последно, нает сървър. Това е отделен сървър, отделен специално за вас и вие може да използвате цялата му мощ за своите цели. Това е все едно, че имате собствен дом, където вие сте единствен и пълноправен владетел.

Наетите сървъри са нужни за високо посещаеми сайтове. Средно, такъв сървър може да издържи трафик от няколко хиляди посетители на ден. Има разни тарифни планове, които се променят в зависимост от конфигурацията на системата. Колкото повече е мястото на диска, оперативната памет и колкото е по-бърз процесора, толкова е и по скъп наема.

Качване на сайта на хостинга, свързване на домейн името със сървъра и старт на проекта

След като сте избрали мястото, където ще се разполагат файловете на вашия сайт е нужно да платите услугата и да качите вашия сайт. След това, по същество, вашия сайт става напълно работещ. Остава само…

Настройка на готовия проект

Да, остава да настроите CMS системата, на която ще работи сайта. След тази стъпка може да се каже, че всичко е готово за работа и живот на проекта. Обикновено с тези настройки се занимават seo специалисти или опитни уеб мастъри.

Настройката може да продължава дълго, но колкото по-рано правилно технически настроите всичко, толкова е по-добре за проекта.

И така, това са етапите при създаване на сайт. Идея, план, реализация на дизайна съгласно плана, регистрация на домейн и хостинг, инсталиране на CMS, свързване на домейна със сървъра и последваща настройка на ресурса. Със това завършвам статията и ви желая успех в реализацията на вашите интернет проекти.

С уважение, Николай Томов.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *