Атрибут title за картинките

Здравейте, приятели! Атрибут title за картинка се пише обикновено за това, когато посочите с мишката картинката, да се появи подсказващ текст. Някой го използват за seo оптимизация като пишат ключови думи. Хайде да разберем подробно как да го използваме правилно.

Атрибута title е универсален и може да се пише не само в изображенията, но и практически във всеки елемент на уеб страницата. Ако съдържанието на alt при обикновени условия няма да може да видите (само при изключени картинки), то title ще видите със сигурност.

Атрибута title се появява плавно във вид на не голям бял блок, в който се намира текста на атрибута. Основната цел е да се подскаже и да се поясни, а не да се използва за seo оптимизация. Разбирайки това, може да се научите правилно да го използвате.

Как да се попълва title

Препоръките за попълване са същите както и за атрибут alt. Описанието не трябва да бъде прекалено дълго, и не трябва да съдържа спам със ключови думи и то трябва максимално точно да описва това, което е на картинката.

Най-простия вариант за попълване на този атрибут за картинката е като просто копирате значението alt. Друг вариант, въобще да не пишете нищо. Трети вариант (за перфекционистите), да съставите уникални описания.

Както и в случая с алтернативния текст, атрибута може да се попълва в зависимост от това, какви цели преследва вашия сайт. Например, ако имате прост блог, това не е нужно. Друг е въпроса, ако картинките са във Интернет магазин, защото тук всяка картинка има значение. Също така може да получавате трафик от Google Изображения. Въпреки, че хората не търсят често картинки, все пак това се случва, и в този случай преимущество имат картинки със поне един запълнен атрибут.

За мен най-оптималния вариант е просто копиране на описанието от alt в title. Може да се пишат разни описания, но това изисква сериозни усилия и време. Досега не съм видял нито един експеримент или изследване, което да e доказало, че попълването на двата атрибута, alt и title увеличава трафика от търсачките.

Използвайте title по предназначение

Какво означава по предназначение? Да не се опитвате да спамите в него, като го напълните с ключови думи, а просто пишете подсказка за картинката. Например, сте сложили снимка със планина, а в title сте написали: “Планината Еверест”. Такова описание ще бъде полезно за посетителите и търсачките няма да го смятат за спам.

Ако искате да направите красиви описания, тогава ще се наложи да използвате css или скриптове. Но това е друг разговор и не се отнася към темата за днешния пост, а по днешната тема ми се изчерпаха мислите. Затова дочуване и успех.

С уважение, Николай Томов.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *